Het is bijna Kerst! En dat betekent dat het tijd is om allerlei lekkers te maken en daar willen we je natuurlijk een handje bij helpen. Daarom geven we de komende week heerlijke kerstrecepten. Te beginnen met deze toffe gingerbread cookies!
Om heel eerlijk te zijn, weet ik niet precies waar het ‘mannetje’ vandaan komt, dat je altijd als gingerbreadmannetje ziet. Ik ken ‘m uit Shrek, maar iets zegt me dat de geschiedenis van het koekmannetje verder teruggaat dan de films van Shrek 🙂
Eigenlijk maakt dat niet zo heel veel uit; je kan nu eenmaal niet alles weten en ook zonder culturele achtergrond smaken deze koekjes heel erg lekker! De gember geeft ze iets pittigs, maar toch zijn het echte zoete koekjes. Lekker bij de thee, de koffie of als kerstontbijt. (Met Kerst mag dat ;))
Ga je voor het echte werk, dan heb je wel zo’n koekjesmannetjesvormpje nodig natuurlijk. Maar je kunt ook een uitsteekvorm gebruiken die je al in huis hebt. Met dit recept kun je 12 grote gingerbread cookies maken.
- Meng de boter met de suiker, de kaneel en de gember tot een glad mengsel. Voeg de stroop toe en roer deze erdoor.
- Meng de bloem in een andere kom met het bakpoeder en het zout. Voeg toe aan het botermengsel en kneed tot een stevig deeg.
- Maak een bal van het deeg en leg deze ingepakt in vershoudfolie 1 uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Strooi wat bloem over het aanrecht en rol het deeg uit tot ongeveer 4-5 mm dikte. Gebruik een vormpje om de koekmannetjes uit het deeg te steken. Rol het overgebleven deeg weer uit voor nog meer koekjes.
- Zet de koekjes 10 minuten in de oven tot de randjes bruin beginnen te worden. Laat ze, uit de oven, nog 5 minuten op de bakplaat liggen en leg ze daarna op een rooster om af te koelen.
Als je de koekjes graag wil versieren, kun je wat poedersuiker met een klein beetje water of melk (en kleurstof) mengen. Gebruik een klein spuitzakje om de koekjes te versieren.
Smakelijk!
Leave a Reply