Ginger ale, in het Nederlands gemberbier, is een drankje gemaakt van gember. Ondanks dat de Nederlandse naam doet vermoeden dat er alcohol in zit, is dit niet het geval. Het is gewoon een fris drankje, wat heerlijk smaakt op een zonnige dag zoals vandaag!
Elke werkdag is Yvette van Boven (van de kookboeken Home Made en Home Baked) te zien op televisie met haar eigen kookprogramma: Koken met van Boven. In een van de afleveringen maakt ze ginger ale van honing. Ik kreeg daar meteen zin in! Maar ik had geen zin om nog heel lang te moeten wachten tot het klaar was (soms heb ik daar het geduld gewoon niet voor). Dus het recept is iets anders geworden dan van Yvette. Maar ik denk wel net zo lekker 🙂
De siroop maak je aan met prikwater en ijsklontjes. Voor de finishing touch doe je er ook wat munt en citroen- of limoensap in. Het smaakt best scherp (is dat het woord voor gember?), maar dat is juist lekker. Zo lekker dat mijn flesje siroop ondertussen alweer bijna op is…
Voor het recept van Yvette van Boven, verwijs ik je door naar blz. 99 van het kookboek Home Made. Of kijk de aflevering terug van afgelopen woensdag 🙂
- Schil de gember en rasp deze. Voeg de gemberrasp samen met de suiker toe aan 500 ml water en breng dit op laag vuur aan de kook. Laat 15 minuten koken.
- Laat de siroop een uur in de pan, van het vuur af, rusten.
- Zeef de gemberrasp uit de siroop en giet met behulp van een trechter in een brandschoon flesje. Laat in de koelkast verder afkoelen.
Om ginger ale te maken doe je een scheutje gembersiroop in een glas met veel ijsklontjes, en schenk er prikwater op.
De siroop is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast.
Leave a Reply