gezouten karamels

Gezouten karamels

  • 0

Van je zusje moet je het hebben. Letterlijk dit keer, want voor mijn verjaardag kreeg ik deze gezouten karamels van haar. En lekker dat ze zijn! Ik mocht het recept delen, zodat meer zusjes hun zus blij kunnen maken met deze heerlijke snoepjes.

Het recept komt uit het kookboek Atelier Confiserie van Yasmin Othman. In het boek wordt gebruik gemaakt van een suikerthermometer. Heb je die niet, dan kun je het er op gokken om ‘m niet te gebruiken. De kans dat de karamel mislukt is dan wel aanwezig. Ik heb ook geen suikerthermometer, maar dit recept is voor mij een goede reden om er wel een aan te schaffen. En daarbij is het een zeer goed excuus om een bezoekje te brengen aan de kookwinkel 😉

De gezouten karamels zijn perfect om even tussendoor van te genieten. Als je ze niet te dik maakt, smelten ze op je tong. Een waarschuwing die wel gegeven moet worden bij dit recept: als je deze karamels deelt, zijn ze op voordat je het door hebt! Doe je de karamels aan iemand cadeau? Maak extra, zodat je er ook zelf van kan genieten.

gezouten-karamels

  1. Bekleed een schaal of bakblik van ongeveer 19 x 19 cm met bakpapier.
  2. Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker, crème fraîche, golden syrup en de boter op een matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Zet een suikerthermometer in de pan en breng de siroop aan de kook. Laat de siroop 15-20 minuten doorkoken tot 125 graden en de siroop een goudgele kleur heeft gekregen.
  3. Neem de pan van het vuur. Roer 1 eetlepel fleur de sel of zeezout en het vanillemerg door de siroop.
  4. Giet de siroop in een schaal. Verdeel de rest van de fleur de sel of zeezout over de bovenkant. Laat 30-40 minuten opstijven.
  5. Snijd de karamels in stukjes van ongeveer 2 x 3 cm en verpak ze in kleine stukjes bakpapier.

Geniet ervan!

In het boek staat dat je de karamels 1 week kunt bewaren in een luchtdichte verpakking. Ik denk dat het in theorie ook nog wel wat langer kan. In de praktijk zullen de karamels echter na een week allang op zijn 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.