gezonde kerstcake

Gezonde kerstcake met vruchtjes

  • 0

Heb je wel eens een ‘echte’ traditionele Kerstcake gehad? Ik eerlijk gezegd niet, maar ik zag er veel recepten voor toen ik op zoek ging naar kerstrecepten-inspiratie. Aan zo’n cake moet je enkele weken van tevoren beginnen, maar dan heb je een cake die boordevol vruchtjes én alcohol zit. Onze versie is wat sneller – én gezonder!

Eigenlijk heeft onderstaande cake nog maar heel weinig overeenkomsten met een Kerstcake. Terwijl ik aan het bakken sloeg, bedacht ik steeds aanpassingen, waardoor ik niet denk dat deze cake nog enigszins herkenbaar is als een Kerstcake zoals die bedoeld zijn. Maar dat lijkt me geen probleem; het is immers de smaak die telt, toch?

En smaak heeft deze cake; lekker zoet door de vruchtjes en toch kruidig en fris door de sinaasappel, de gember en de kruiden. Daarnaast is de cake op allerlei manieren ontzettend verantwoord; er zit geen toegevoegde suiker in en ook geen gluten. Dit wil overigens niet zeggen dat je er zo veel van kunt eten als je wilt, want in de vruchtjes zit natuurlijk wel heel veel fruitsuiker. Gelukkig vult de cake behoorlijk, dus je eet er niet makkelijk te veel van.

Geniet ervan!

Gezonde kerstcake met vruchtjes

  1. Wel de abrikozen, de cranberry’s en de rozijnen ongeveer 30 minuten in warm water en laat ze goed uitlekken. (Dit kun je ook een dag van tevoren doen.) Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden.
  2. Hak de abrikozen in kleinere stukjes. Doe ze terug bij de rozijnen en cranberry’s. Snijd de gemberbolletjes fijn en meng ze samen met de rasp en sap van de sinaasappel door de gewelde vruchtjes.
  3. Meng in een andere kom de havermout met het amandelmeel. Smelt de boter (hoeft niet helemaal verhit) en klop de eieren erdoor.
  4. Doe alles – ook de kruiden – bij elkaar en meng goed. Doe het beslag in een bakvorm en bak de cake in ongeveer 45-55 minuten gaar en bruin.

Lekker met een beetje roomboter!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.