Gazpacho

  • 0

Koude soep, tja…ik kan niet zeggen dat ik bij de gedachte gelijk begin te watertanden. Maar nadat ik onderstaand recept voor gazpacho gemaakt had, heb ik mijn mening drastisch bijgesteld. Déze koude soep is namelijk ontzettend lekker. 

Het recept komt uit Vegetarische lekkernijen, een kookboek dat helaas niet meer verkrijgbaar is. Het recept hieronder verschilt op een paar kleine punten van het origineel, maar eigenlijk was het basisrecept al zo lekker dat ik het niet nodig vond om er een eigen draai aan te geven.

Je kunt de soep ‘basic’ eten, maar het is ook erg lekker om er fijngesneden komkommer, paprika of feta doorheen te roeren. Ook zelfgemaakte croutons zijn erg lekker bij gazpacho. Snijd hiervoor een aantal sneetjes witbrood in blokjes en bak deze in een koekenpan bruin en knapperig. Strooi er ten slotte nog een beetje grof zeezout over.

gazpacho

  1. Breng in een kookpan een ruime laag water aan de kook. Snijd met een scherp mes een kruisje in de tomaten en leg ze ongeveer 1 minuut in het kokende water. Schep ze uit het water met een schuimspaan en laat ze een beetje afkoelen. Haal vervolgens de schil eraf (dat zou nu heel eenvoudig moeten gaan, als je begint bij het kruisje) en snijd de tomaten in grove stukken.
  2. Snijd de paprika in grote stukken en doe ze in de keukenmachine. Laat de keukenmachine een paar tellen draaien en voeg daarna ook de tomaten, de knoflook, het brood (in stukjes), de olijfolie en de wijnazijn toe en pureer alles tot een glad geheel.
  3. Voeg het tomatensap, de suiker en zout en (veel) peper toe en meng alles goed door. Voeg eventueel wat water of extra tomatensap toe als je de soep te dik vindt.
  4. Zet de soep minstens 2 uur in de koelkast om af te koelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.