foccacia

Foccacia

  • 0

Het mooie weer van de afgelopen dagen lijkt dit weekend niet door te zetten. Jammer, maar dat betekent ook dat je het terrasje niet hoeft af te zeggen om deze lekkere foccacia te maken 😉

Ondanks alle mensen die roepen dat we geen (of minder) tarwe zouden moeten eten, kan ik me een leven zonder brood maar moeilijk voorstellen. Ik eet niet eens iedere dag brood, maar er zijn momenten dat er niets boven een verse boterham met (pinda)kaas gaat. Of, in dit geval; een stuk foccacia met lekker veel olijfolie

Eigenlijk gaat mijn voorkeur naar ‘gezond’ brood dat gemaakt is van volkoren, rogge en/of spelt, maar voor deze foccacia maak ik graag een uitzondering. Groot voordeel van een zelfgebakken brood is sowieso dat er geen toegevoegde kleur-, geur-, smaak- en bewaarstoffen ingaan, wat bij de meeste witte broden uit de supermarkt wel het geval is.

In onderstaand recept heb ik verse gist gebruikt, omdat ik dat tegenkwam bij de toko en het wel eens wilde proberen. (Ik had het nog niet eerder ergens ‘zomaar’ gezien). Qua werkwijze maakt het verder weinig verschil met gedroogde gist, alleen de hoeveelheid is anders.

Je kunt een soepje bij de foccacia eten, maar het brood is het allerlekkerst als je het zo eet, eventueel met een beetje goede olijfolie erbij. Dan word je helemaal warm van binnen…ook zonder lente-zon.

Het recept is afkomstig uit Kook ook – Brood met een paar kleine aanpassingen.

Foccacia

  1. Doe de bloem in een grote kom. Wrijf de gist met je handen fijn boven de bloem en meng het door elkaar. Voeg het zout, 2 eetl. olijfolie en het water toe en roer tot een samenhangend deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg ongeveer 15 minuten staan.
  2. Schenk een beetje olijfolie op je werkvlak en leg het deeg erop. Kneed ongeveer 10 minuten tot je een fijn, soepel deeg hebt. Vorm het tot een bol en leg het terug in de kom. Dek af met vershoudfolie en laat minstens 1 uur op een warme plek staan, tot het deeg flink gerezen is (ongeveer dubbel zo groot).
  3. Vet een bakplaat in met een beetje olijfolie of bekleed m met bakpapier. Leg het deeg erop en druk de lucht eruit. Sprenkel eventueel wat olie op het deeg om het minder plakkerig te maken en druk het dan tot een ovale deeglap van ongeveer 1-2 cm dik. Maak met je vingers of de achterkant van een houten lepel kuiltjes in het deeg. Dek opnieuw af met vershoudfolie (zorg dat het niet aan het deeg vastplakt) en laat nog ongeveer 1 uur rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden. Verdeel de overige 2 eetl olijfolie royaal over het brood en strooi de rozemarijn, de sesamzaadjes en het zout eroverheen. Bak de foccacia in ongeveer 20 minuten knapperig en bruin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.