citroenplaatkoek

Citroenplaatkoek

  • 0

Ik houd van citroenen. Niet om zo op te eten, maar wel in water, in toetjes, in cake, en… in deze plaatkoek. Citroen combineert door de zuurheid zo lekker met zoete dingen; een gouden combi waar je zoveel mogelijk gebruik van moet maken 😉

Deze plaatkoek bestaat uit twee lagen: een harde onderkant en een zachte bovenkant. De bovenlaag smaakt een beetje naar lemon curd, maar dan toch weer anders. Er gaat best veel suiker in, maar ja, een citroen is nu eenmaal zuur, en een zure taart is niet zo lekker. Deze taart zou natuurlijk wel lekker worden, dus er zat niks anders op; hij is lekker aangezoet met suiker 🙂

Het recept is voor een springvorm of vierkante bakvorm van ongeveer 23 cm. De citroenkoek op de foto is gemaakt in een kleine springvorm van 16 cm doorsnee, hiervoor heb ik de ingrediënten door 3 gedeeld. Voor een glutenvrije versie gebruik je amandelmeel of havermeel in plaats van bloem voor de bodem.

citroenplaatkoek

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de vorm met bakpapier.
  2. Meng voor de korst de bloem, suiker en zout door elkaar. Voeg hierna de boter toe en mix goed door elkaar. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Prik er wat gaatjes in met een vork en zet ongeveer 20 minuten in de oven, tot de bovenkant lichtbruin is.
  3. Rasp voor de vulling de citroen en pers deze uit. Voeg de suiker toe aan de citroenrasp en -sap en meng goed. Voeg hierna de boter toe en mix tot een gladde massa. Mix één voor één de eieren erdoor. Voeg als laatste de maizena en het zout toe.
  4. Giet het citroenmengsel over de bodem en bak 35 tot 40 minuten in de oven, tot de vulling stevig is geworden en goudkleurig aan de bovenkant.
  5. Haal de citroenplaatkoek voorzichtig uit de vorm, laat afkoelen op een rooster en bewaar daarna in de koelkast.
3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.