Iedereen weer klaar met de gezonde voornemens? Mooi, dan is het nu tijd voor cheesecake met blauwe bessen. Ik ben fan van blauwe bessen en bijna elke ochtend eet ik ze met mijn yoghurt en muesli. Heerlijk! Om met blauwe bessen te bakken is ook heel leuk. De bessen spatten in de oven uit elkaar en geven de cake (of in dit geval cheesecake) een mooie kleur.
Dit recept is een variant op de oreocheesecake. De koekjes in de bodem zijn dit keer Digestive koekjes, maar voel je vrij om andere koekjes zoals speculaas of bastogne te kiezen. En om deze cheesecake wat minder zwaar en wat goedkoper te maken is een deel van de monchou vervangen door volle kwark (Griekse yoghurt kan ook).
Heb je geen zin in cheesecake maar wel zin in kwarktaart, kijk dan even naar dit recept. Hetzelfde idee (allebei met kwark en blauwe bessen), maar het eindresultaat is totaal anders!
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een springvorm van 24 cm of een vierkant bakblik van 20 cm met bakpapier (invetten kan ook).
- Smelt de boter. Verpulver de koekjes met een keukenmachine (of gebruik grof geweld). Meng de boter met de koekkruimels en verdeel het mengsel over de bodem van de vorm. Druk met de achterkant van een lepel goed aan. Zet in de koelkast.
- Mix de monchou (is makkelijker als deze op kamertemperatuur is) met de kwark en de suiker. Voeg de bloem, de vanille en de eieren toe en mix tot een glad beslag. Roer de blauwe bessen er door. Schenk het mengsel over de koekjesbodem.
- Zet de cheesecake ongeveer 60 minuten in de oven, tot de bovenkant bruin begint te kleuren. Laat de cheesecake 30 minuten afkoelen en zet daarna nog minstens 1 uur in de koelkast.
Genieten maar!
Leave a Reply