chai stoofpeertjes

Chai stoofpeertjes

  • 0

Afgelopen weekend was ik op de markt, voor groenten en fruit. In mijn ideale wereld zou ik daar iedere zaterdag heen gaan om lokaal geteelde groente van het seizoen te halen. In werkelijkheid ben ik blij als ik er eens in de 2 maanden kom… Maar, dit weekend was het dus zover; ik vind het altijd leuk op de markt, ook omdat je vaak thuis komt met wat anders dan je standaard boodschappen. Deze keer besloot ik wat stoofpeertjes mee te nemen, die heb ik al lang niet gehad en met het koude weer op komst, leek me dat wel passend.

Thuis ging ik op zoek naar een recept voor heel simpele stoofpeertjes, gemaakt met appelsap ofzo. Maar dat kon ik eigenlijk nergens vinden. Alle – ja echt alle! – recepten maken gebruik van wijn, port of bessen(dik)sap. Omdat ik dat allemaal niet in huis heb – of niet wil gebruiken, bleven de peertjes gewoon liggen. Tot vandaag, ik googelde wat en las dat ‘wij’ vinden dat stoofpeertjes rood moeten zijn, en dat er daarom altijd een rode vloeistof wordt gebruikt. Maar voor de peertjes maakt het niks uit, die worden ook gaar in gewoon water.

Dus besloot ik een klein experimentje te doen, ik kookte de peertjes in chai-thee. Uiteraard bleven de peertjes licht van kleur en natuurlijk werden ze gewoon gaar! Je proeft vooral peer, met een vleugje kruidige chai erbij. Experiment geslaagd wat mij betreft.

chai stoofpeertjes

  1. Schil de peertjes met een dunschiller. Ik vind het altijd leuk om de peertjes heel te laten, maar je kunt ze ook in vieren snijden en gelijk het klokhuis eruit halen.
  2. Vul een thee-ei met chai-kruiden. Ik gebruik altijd de mix van Yogi-thee, maar je kunt ook een theezakje met chai-thee gebruiken of zelf je mengsel samenstellen natuurlijk!.
  3. Zet de peertjes in een pannetje, leg het thee-ei erbij en voeg zoveel water toe dat de peertjes onder staan.
  4. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur vervolgens laag, zodat de peertjes zacht sudderen. De peertjes hebben ongeveer 1 tot 1,5 uur nodig om gaar te worden. Je kunt controleren of ze gaar zijn door er met een mesje in te prikken.
  5. Haal de chai stoofpeertjes uit de pan en geniet ervan! Ook lekker met een bolletje ijs erbij natuurlijk.

Je kunt het ‘kookvocht’ natuurlijk gewoon opdrinken als chai-thee 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.