Cake met spek en stroop

  • 1

Alle cakes op Kruimels & Kaneel zijn vegetarisch. En dat is ergens ook wel logisch. Vlees is niet iets wat je zomaar in een zoet baksel verwerkt. Daar gaat nu verandering in komen. Sinds ik een ijsje met bacon (in Amerika, waar anders) en een stroopwafel met spek (in Rotterdam) heb gegeten, wil ik heel graag iets met spek verwerkt in een cake doen. Geïnspireerd op één van mijn lievelingsgerechten (de pannenkoek) is ie hier dan: de cake met spek en stroop.

Het heeft een tijd geduurd voordat ik het aandurfde een cake met spek te maken. In mijn hoofd had ik er iets geweldigs van gemaakt en dat kan natuurlijk alleen maar tegenvallen in het echt. Gelukkig is deze cake lekkerder geworden dan ik ooit kon durven dromen. Het zoute van de spek combineert goed met het zoete van de stroop. Om je vingers bij af te likken!

Lekker is wel maar één vinger lang, dus om mezelf daar ook aan te houden heb ik een kleine tulbandvorm gebruikt en niet een grote. Wil je liever wel een grote tulband (of een ‘normale’ cakevorm gebruiken) dan doe je het recept keer twee.  Voor een minder sterke stroopsmaak kun je de helft van de stroop vervangen door suiker.

cake met spek en stroop

1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een bakvorm in.
2. Bak de ontbijtspek krokant. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Snijd de spek in kleine stukjes.
3. Meng de boter met de stroop. Klop het ei erdoor. Voeg de bloem, bakpoeder en zout toe en roer tot een glad beslag. Roer de stukjes spek erdoor en schep het beslag in de bakvorm.
4. Zet de cake 25 tot 30 minuten in de oven (langer als je een grotere vorm gebruikt). De cake is gaar als je er een satéprikker in steekt en deze er droog uit komt.

Laat afkoelen op een rooster. Lekker met extra stroop erover 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.