Cake – Basisrecept

 • 0

Niets is zo lekker als zelfgemaakte cake, zeker als ie nog warm is. Het beslag op zich is al reden genoeg om zelf cake te maken, je kunt namelijk geen cake maken zonder ook wat beslag te proeven. En dan de geur die in de keuken hangt…jummm! 🙂

De eenvoud van het recept maakt cake extra leuk: voor ieder ei dat je gebruikt, voeg je 50 gram boter, suiker en bloem toe. Beetje zout en eventueel wat vanillesuiker en je zelfgemaakte cakebeslag is klaar. Op dit basisrecept kun je eindeloos variëren, door bijvoorbeeld kruiden, fruit of cacao toe te voegen geef je je cake makkelijk een bijzondere smaak.

Als je kleine cakejes wilt maken, kun je ook verschillende smaken in een ronde maken. Als het beslag klaar is, verdeel je het over meerdere kommen, waar je de verschillende ingrediënten aan toevoegt. Zo zijn ook de cakejes op de foto gemaakt. Een cake is naturel, één is met kaneel en de derde is met cacao en kokosrasp. Bij kleine cakes kun je de baktijd verkorten tot 35-40 minuten.

Onderstaand recept met 5 eieren is geschikt voor een cake van 24 cm.

Smaakvariatie-ideeën zijn welkom!

Onder het recept staan nog wat baktips.

cake

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden en vet een cakevorm in of bekleed deze met bakpapier.
 2. Mix de boter,  suiker en vanillesuiker tot een glad mengsel. Het moet lichtgeel van kleur worden.
 3. Voeg de eieren één voor één toe en mix minstens 5 minuten.
 4. Voeg nu de bloem, het bakpoeder en het zout in gedeeltes toe en mix dit kort tot een glad mengsel.
 5. Giet het mengsel in de cakevorm en bak de cake in 50-60 minuten bruin en gaar. Je kunt controleren of de cake gaar is door een satéprikker in de cake te steken. Als deze er droog (en zonder deegstukjes) weer uit komt, is de cake gaar.
 6. Laat de cake enkele minuten afkoelen en draai vervolgens de vorm om.

 

Een aantal tips voor het beste resultaat:

– Mix de suiker en boter echt goed door elkaar. Het is de bedoeling dat het mengsel zacht en luchtig wordt, dit duurt wel een paar minuten.
– Voor een mooie, luchtige cake kun je de bloem het best zeven voor je deze aan het beslag toevoegt.
– Zorg dat de oven niet te warm wordt en bak de cake onderin de oven (net wat onder het midden, helemaal onderin is niet nodig). Dit zorgt er voor dat de cake niet open zal barsten.
– Maak de oven tijdens het bakken niet open, hierdoor kan de cake inzakken. Open de oven pas als je denkt dat de cake klaar is. Check dit met een prikker.

4 comments
 • myrna
  REPLY

  De cakejes zien er fantastisch uit. Mooie vorm en egaal bruin. Om zo in te bijten! Ik krijg nu ook zin om binnenkort een lekkere cake bakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.