brioche

Brioche

  • 0

Deze ontzettend decadente brioche is de moeite meer dan waard; de romige, zoete smaak van de brioche wordt nog versterkt door de choco-kaneelswirl. Eet ‘m als ie nog een beetje warm is en het voelt alsof er een engeltje over je tong …. 😉

Brioche valt in de categorie ‘uitdagend brood’, maar bij mij is ie tot nu toe altijd erg lekker geworden. Waarschijnlijk komt dat doordat ik de methode van Hadjiandreou volg. Gelukkig is zijn manier van brood bakken makkelijker dan zijn naam 🙂

Hij kneedt het deeg niet, maar gebruikt een techniek waarbij het deeg 10 minuten rust, dan vouw je het 8 keer dubbel en dan laat je het weer met rust. Dit herhaal je een aantal keer. Het kost iets meer moeite (een timer is geen overbodige luxe), maar het zorgt voor heel luchtig brood en je hoeft je niet doormidden te kneden.

Om het brood een extra feestelijke smaak te geven, besloot ik er een choco-kaneelswirl in te maken. Heel zoet, maar ook erg lekker! Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!

brioche

  1. Meng de bloem, het zout, de suiker en de gist in een kom door elkaar. Klop in een andere kom de melk met de eieren los. Doe de mengsels bij elkaar en roer tot een samenhangend deegje. Dek de kom af en zet 10 minuten weg.
  2. ‘Kneed’ het deeg door steeds een zijkant van de deegbal naar binnen te vouwen. Doe dit 8 keer en draai ondertussen de kom. Je hebt de deegbol dan in z’n geheel omgevouwen. Dek de kom weer af en laat 10 minuten staan.
  3. Herhaal puntje 2 nog een keer. Trek dan kleine stukjes van de boter en druk deze in het deeg. Probeer het gelijkmatig te verdelen (dat is lastig). Zet het deeg opnieuw 10 minuten weg.
  4. Herhaal puntje 2 nog een keer en zorg ervoor dat de boter zich redelijk goed door het hele deeg verdeelt. Dek nu de kom af en laat het deeg rijzen tot het ongeveer in volume verdubbelt is. Dat duurt 1,5 tot 2,5 uur.
  5. Meng ondertussen de boter, suiker en kaneel voor de vulling door elkaar en hak de chocolade in stukjes. Vet een broodvorm in met olie.
  6. Haal het deeg uit de vorm en druk het tot een ovale lap. Bestrijk met de vulling (laat de randen leeg) en strooi de chocolade erover. Rol het deeg voorzichtig op en leg de deegrol met de naad naar beneden in de broodvorm. Dek af en laat ongeveer 1 uur rijzen tot het flink omhooggekomen is.
  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.

Enjoy!

kleine ps: dit recept was eigenlijk bedoeld als onderdeel van de paasbrunch; vandaar de paaseitjes… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.