bonbons

Bonbons

  • 0

Bij Kerst horen lekkere dingen en die hebben we de afgelopen dagen al heel wat gepost. Voor ons laatste kerstrecept leggen we de lat wat hoger: zelf bonbons maken. Dit recept is niet voor de meest prachtige bonbons, maar ze smaken wel heel erg lekker. Bereid je voor op een middagje kliederen en chocolade die overal zit; het resulteert in heerlijke bonbons. Je vrienden en familie zullen blij met je zijn!

Werken met gesmolten chocolade vergt expertise. En die heb ik niet. De gesmolten chocolade wordt opeens korrelig en is dan niet meer te gebruiken. Om het makkelijk te houden: probeer de kunst van het chocolade smelten niet te snappen, maar koop gewoon heel veel chocolade. Dan kun je gewoon opnieuw beginnen. Zo doe ik het ook 🙂

De basis van de vulling van deze bonbons is ganache, een mengsel van chocolade en slagroom. Aan de ganache kun je vervolgens dingen toevoegen, zoals likeur, nootjes of gepureerd fruit. Maar zelfs als je niets toevoegt, is het al een lekkere vulling. Ik heb nougatine (gekaramelliseerde hazelnoten) toegevoegd.

Wil je nog meer chocolaatjes maken? Probeer dan ook de Oreo Bonbons en de After Eights!

bonbons

  1. Verwarm de hazelnoten en suiker in een pannetje op laag vuur. De suiker gaat nu karamelliseren. Als deze mooi bruin kleurt, giet je het mengsel op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Pas op, de karamel is heel heet! Laat afkoelen. Hak de harde, afgekoelde hazelnoten fijn met een groot met of de keukenmachine (nougatine).
  2. Verwarm de slagroom in een pannetje. Haal de warme slagroom van het vuur en voeg 200 gram chocolade in stukjes toe. Blijf roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is. Je hebt nu ganache. Voeg de nougatine toe (houd een beetje achter voor versiering). Giet het mengsel in een met vershoudfolie bekleed bakje (van ongeveer 18×12 cm, ik heb een oud ijsbakje gebruikt). De vershoudfolie zorgt ervoor dat de ganache straks ook weer makkelijk uit het bakje komt. Zet in de koelkast tot het hard is geworden.
  3. Haal de ganache uit de koelkast en snijd het in kleine blokjes. Verhit de rest van de chocolade au bain-marie. Pak dan een (fondue)vork en haal daarmee de ganacheblokjes één voor één door de gesmolten chocolade. Leg ze op een plank of bord bekleed met bakpapier en versier met de overgebleven nougatine. Het is niet erg als alles onder de chocolade zit. Alle overtollige chocolade snijd je eraf als het hard is geworden. Zet in de koelkast om uit te harden.

Enjoy!

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.