blauwe bessen taartje

Blauwe bessentaartjes

  • 0

Blauwe bessen kun je tegenwoordig het hele jaar door krijgen, en daar ben ik heel blij mee. Ik eet ze bijna elke dag in mijn ontbijt: yoghurt, muesli, blauwe bessen en stukjes geroosterde kokos. Mjam! Alleen ben ik soms iets te enthousiast met het inkopen van blauwe bessen. Dan blijk ik thuis nog een hele voorraad te hebben liggen… Op zo’n moment ga ik verzinnen wat ik nog meer met blauwe bessen kan maken: deze blauwe bessentaartjes bijvoorbeeld!

Ik wilde de taartjes heel simpel houden en heb daarom bladerdeeg als taartdeeg gebruikt. De smaak van de taartjes is daardoor ook een beetje zoals een appelflap, maar dan met blauwe bessen 🙂 Mocht je geen citroen in huis hebben, dan kun je deze ook uit het recept weg laten. Maar met citroen smaken de taartjes echt nog net even lekkerder! De maizena zorgt ervoor dat al het sap wat uit de blauwe bessen komt in de oven wordt gebonden tot een gelei. Dat is dus wel belangrijk om toe te voegen, anders krijg je zompige taartjes en dat is vies. In plaats van maizena kun je ook aardappelzetmeel, bloem of een ander bindmiddel gebruiken.

Ik heb gebruik gemaakt van kleine taartvormpjes. Heb je deze niet, dan kun je ook een muffinbakblik gebruiken. De taartjes worden dan iets hoger, maar net zo lekker. Heb je ook geen muffinbakblik? Maak er dan flapjes van door het bladerdeeg als een driehoekje dicht te vouwen. Je kunt uiteraard ook één grote taart maken. De hoeveelheid blauwe bessen is dan hetzelfde, de hoeveelheid bladerdeeg zal waarschijnlijk iets minder zijn.

blauwe bessentaartjes

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi het bladerdeeg en vet de taartvormpjes in.
  2. Meng de blauwe bessen met het citroenrasp- en sap, suiker en maizena.
  3. Bekleed de taartvormpjes met een plakje bladerdeeg. Doe dit door het plakje bladerdeeg over het vormpje te leggen, goed aan te drukken en alles wat boven het randje uit steekt weg te halen.
  4. Vul de vormpjes met het blauwe bessen mengsel.
  5. Snijd van een plakje bladerdeeg dunne reepjes en maak hiermee een ‘ruitjespatroon’ op de taartjes, zodat het een soort minivlaaitjes worden. Voor een mooi glanzend effect, kun je de bovenkant van de taartjes bestrijken met ei en er een beetje suiker over strooien.
  6. Zet ongeveer 25-30 minuten in de oven of tot de taartjes mooi bruin zijn. De ene oven gaat harder dan de andere, dus hou het goed in de gaten!

Je kunt de taartjes warm of koud eten. Ook lekker met slagroom of als toetje met een bolletje ijs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.