bietenbrood wortelbrood

Bieten- en Wortelbrood

  • 0

Soms heb je zo’n momentje dat je best een beetje trots bent op jezelf. Toch? Dat had ik na het bakken van deze broden. Het leek me leuk om eens helemaal wat anders te proberen en dit was het resultaat. De broden zagen er mooi uit en smaakten ook nog super. Wat wil een mens nog meer? 🙂

Voor hetzelfde geld had ik namelijk iets geprobeerd wat helemaal mis zou gaan. Ik kon namelijk niet echt voorspellen hoe het deeg zou reageren op de stukjes wortel en biet. Misschien zou het weigeren om te rijzen. Misschien zou het brood veel te nat en zompig worden? Of misschien was brood met bietensmaak gewoon een heel slecht idee. Je ziet het namelijk nooit in een winkel liggen 😉

Maar, alles kwam goed. Het deeg rees ongeveer zoals normaal, de broden werden prima van structuur én kregen een vrolijk kleurtje. Paar plakjes oude kaas erop en de ‘boterham met kaas’ werd ineens best bijzonder.

Onderstaand recept is voor 2 kleine broden, maar je kunt ook een groot brood maken met biet of wortel/komijn.

bieten- en wortelbrood

  1. Doe de bloem, de gist, het zout en het water in een grote kom en meng met een houten lepel door elkaar tot het ongeveer samenhangend is. Haal het deeg uit de kom en kneed ongeveer 15 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  2. Verdeel het deeg in 2 (ongeveer) gelijke stukken. Leg 1 deel apart en druk het andere deel plat. Verdeel de geraspte biet erover, vouw het deeg dicht en kneed net zo lang tot de bieten gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn. Er zit best wat vocht in de biet, dus het wordt een beetje kleverig, dat is niet erg. Maak een bol van het deeg en doe het in een kom.
  3. Neem het andere stuk deeg, druk het plat en verdeel de wortel en de komijn erover. Kneed ook dit tot de wortel gelijkmatig door het deeg verdeeld is. Vorm tot een bol en leg deze in een andere kom. Dek beide kommen af met vershoudfolie en laat ongeveer 1 uur staan om te rijzen.
  4. Vet een groot bakblik (of 2 kleintjes) in met olie. Druk de lucht uit het deeg en rol het op. Herhaal dit met het andere deeg. Leg de deegrollen in het bakblik (achter elkaar) of in de aparte bakblikken. Dek af met folie en laat opnieuw 1 uur rijzen.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  6. Plaats het bakblik/de bakblikken in de oven. Draai de oventemperatuur na 10 minuten terug naar 180 graden en bak de broden in ongeveer 30 minuten (totale baktijd) af. Controleer of ze gaar zijn door het brood uit het bakblik te halen en op de onderkant te kloppen. Klinkt het hol, dan zijn ze gaar.

Smakelijk!

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.