bagels

Bagels

  • 0

Bagels stonden al een tijd op mijn lijstje van dingen die ik graag wilde gaan bakken. Leuke broodjes met een gat erin. Tenminste, dat dacht ik. Behalve de vorm is er nog iets anders dat bagels bijzonder maakt. Je kookt het deeg namelijk voordat het de oven in gaat. 

Ja echt, het deeg wordt gekookt. Ik zag al voor me hoe dat eruit zou zien; overal plakkerige slierten deegsmurrie en ‘bagels’ die niet als zodanig te herkennen zouden zijn. Maar gelukkig viel dat reuze mee. Eigenlijk was het maken van de bagels een eitje…en ze waren nog lekker ook!

bagels

  1. Meng het meel, de bloem, het gist en het zout in een kom door elkaar. Voeg het ei met 300 ml water toe en roer met een houten lepel tot een samenhangend deeg. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg ongeveer 15 minuten rusten.
  2. Giet een paar druppels olie op je werkvlak en kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Maak een bol van het deeg en leg het terug in de kom. Dek weer af met vershoudfolie en laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  3. Verdeel het deeg in 9 stukken en vorm hier bolletjes van. Leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een theedoek en laat een paar minuten rusten.
  4. Neem een deegbolletje en prik daar met de achterkant van een houten lepel (of je vinger) een gat in. Draai met de lepel zodat het deeg rondzwiert en het gat groter wordt. (Het worden bagels, dus je weet hoe het er ongeveer uit moet gaan zien.) Maak van ieder deegbolletje een bagel en laat de broodjes nog ongeveer een kwartier rusten onder een theedoek.
  5. Verwarm de oven voor op 200°C. Vul een ruime kookpan met ongeveer 8 cm water en breng dit samen met het bakpoeder aan de kook. Draai het vuur lager en laat voorzichtig 1-3 bagels per keer in het water glijden. Laat ze ongeveer 2-3 minuten zachtjes koken en draai ze regelmatig om. Schep ze uit de pan en laat ze even uitlekken op een rooster. Plaats de broodjes vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi ze met sesam- of maanzaad. (Of wat je maar lekker vindt.)
  6. Bak de bagels in 15-20 minuten gaar en goudbruin.

Je kunt de bagels prima invriezen voor later gebruik.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.