Appeltaart met crème fraîche

  • 0

De appels zijn geoogst. Tijd om ze te verwerken! Dit jaar heb ik dat (onder andere) gedaan in een appeltaart met een vulling van crème fraîche. Die kwam ik tegen in een Frans kookboek. Met wat Franse vertaal-fantasie en een draai is het dit geworden: een lekker frisse appeltaart!

Aangezien de appeloogst in de herfst is, worden appels in recepten vaak gecombineerd met herfstige kruiden. Nu weet ik niet precies waar herfst naar smaakt, maar in recepten komt dit meestal neer op kaneel, gember, nootmuskaat en/of kardemom. Gezien deze kruiden ontbreken in deze appeltaart, zou ik deze taart niet als ‘herfstig’ omschrijven. Misschien eerder ‘lente-achtig’ door de frisse crème fraîche. Welk seizoen het ook is, deze appeltaart is lekker en daar gaat het om 🙂

Nog appels over nadat je dit recept hebt gemaakt? Maak dan ook eens de appelplaatcake, deze appelmuffins met honing of deze kruidige appelcake.

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm met losse bodem in. Heb je die vorm niet, dan kun je ook een springvorm van 22 tot 24 cm of een quichevorm gebruiken.
  2. Klop voor het deeg de boter met de suiker luchtig. Voeg het ei toe en mix dit erdoor. Meng er vervolgens de bloem, bakpoeder en zout doorheen en kneed tot een samenhangend deeg.
  3. Verdeel het deeg over de bodem en de randen van de taartvorm. Zet de deegbodem 10 minuten in de oven en haal ‘m daarna uit de oven. Laat de oven aan staan.
  4. Schil ondertussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in plakjes. Verdeel de partjes, op een creatieve wijze, over de deegbodem. Je kunt de appelpartjes een beetje in het deeg duwen.
  5. Meng in een kom voor de vulling de crème fraîche met de suiker, ei en vanille-extract. Giet het mengsel over de appels.
  6. Bak de appeltaart 30 tot 35 minuten in de oven. Laat afkoelen voor je de taart aansnijdt.

Bon appetit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.