Appel Amandel Taart

Appel-amandeltaart

  • 0

In een serie appelrecepten kan een recept voor appeltaart natuurlijk niet ontbreken. Eigenlijk geldt voor een appeltaart; hoe minder ingrediënten, hoe lekkerder de appeltaart, maar toen ik laatst dit recept met amandelmeel uitprobeerde, bleek dat ook wel erg lekker!

Amandelmeel bestaat uit gemalen amandelen en is te koop in natuurwinkels of bij de toko. Je kunt het ook zelf maken door blanke amandelen in de keukenmachine tot poeder te malen. Het amandelmeel geeft een iets zoetige, nootachtige smaak aan de bodem. Deze smaak combineert heerlijk met de appels, kaneel en rozijnen.

Als je echt uit wilt pakken, kun je de amandelen met een beetje boter en suiker roosteren, dan krijg je een krokant laagje bovenop de taart. Voor de ultieme finishing touch serveer je de appeltaart met een bolletje ijs of wat (kaneel)slagroom.

appel-amandeltaart

  1. Verwarm de oven voor op  200 graden. Bekleed de bodem van de springvorm eventueel met bakpapier.
  2. Kneed de bloem met de suiker, de boter, het amandelmeel, het ei en het vanillearoma tot een stevig deeg. Het moet niet te plakkerig zijn; voeg dan eventueel nog een beetje bloem toe. Wikkel de bol in vershoudfolie en leg deze ongeveer 20 minuten in de koelkast.
  3. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Meng de appelstukjes in een kom met de rozijnen en de kaneel. Voeg eventueel wat suiker toe als je van zoet houdt. Laat even staan zodat de smaken goed in kunnen trekken.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het over de bodem van de springvorm. Je kunt het deeg tussen 2 vellen bakpapier uitrollen met een deegroller, of steeds stukjes deeg met je handen over de deegbodem verdelen. Maak ook een opstaande rand van het deeg. Leg een vel bakpapier op het deeg en verdeel de blindbakbonen hierover. Bak de bodem ongeveer 20 minuten.
  5. Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een koekenpan op middelhoogvuur tot het goudbruin is.
  6. Haal de bodem uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier (voorzichtig, warm!) en plaats de bodem nog ongeveer 10 minuten in de oven, tot de bodem mooi knapperig is.
  7. Haal de bodem uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden. Verdeel het appelmengsel over de bodem, probeer hierbij eventueel sap in de kom te laten. Verdeel het amandelschaafsel over de appels en bak de cake nog 20-30 minuten in de oven, tot de rand mooi bruin is en de appels gaar zijn. Laat even afkoelen voor je de taart uit de vorm haalt.

Het blindbakken zorgt ervoor dat de bodem krokant wordt. Als je geen blindbakbonen hebt, of het gewoon lekker vindt als de bodem een beetje smeuïg is (dat vind ik wel!) dan kun je de taart met vulling en al ook in één keer bakken. Bak de taart dan ongeveer 50 minuten in een oven van 180 graden.

 

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.