anijskrollen

Anijskrollen

  • 2

Deze anijskrollen schijnen wereldberoemd te zijn in een klein stukje van Brabant. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, terwijl Sint-Oedenrode, het dorp waar ik vandaan kom, zelfs genoemd wordt op de Wiki-pagina over deze broodjes. En nu heb ik ze gewoon gemaakt!

Laatst maakte ik een cheesecake met anijs (recept volgt misschien nog) en toen zei ik dat ik wel meer dingen met anijs wilde gaan maken. Toevallig had een collega van mijn vriend diezelfde dag een broodje met anijs mee voor de lunch. Dit bleek de bekende anijskrol te zijn. Die moest ik natuurlijk ook gaan maken!

Na een beetje Googelen bleken de anijskrollen inderdaad te bestaan, maar er zijn niet zo heel veel recepten voor. Ik vond er eentje van Heel Holland Bakt, dus die heb ik als basis gebruikt. Op de Wiki-pagina staat dat het witte broodjes zijn, maar in die van mij gaat ook volkorenmeel.

Traditioneel hoor je ze te eten met boter en een speculaasje, dat kan ik je zeker aanraden!

anijskrollen

  1. Doe de bloem, het volkorenmeel, de suiker, de anijszaadjes en de gist in een kom en meng alles door elkaar.
  2. Verwarm de melk in een steelpannetje tot lauwwarm. Voeg toe aan de bloem. Trek met je vingers kleine stukjes van de boter en verdeel deze door het deeg. Voeg het zout toe.
  3. Klop het ei los en voeg tweederde toe aan de kom. De rest gebruik je later nog.
  4. Meng alles tot een soepel deeg. Het wordt best plakkerig, dus ik koos ervoor om de vouwmethode uit het boek van Hadjiandreou te gebruiken. Hiervoor vorm je een deegbal van het deeg.
  5. ‘Kneed’ het deeg door steeds een zijkant van de deegbal naar binnen te vouwen. Doe dit 8 keer en draai ondertussen de kom. Je hebt de deegbol dan in z’n geheel omgevouwen. Dek de kom af en laat 10 minuten staan.
  6. Herhaal puntje 5 twee keer en dek de kom dan af om het deeg minstens een uur te laten rijzen.
  7. Druk de lucht uit het deeg en verdeel het in 10 gelijke stukken. Draai bolletjes van het deeg of maak er slierten van, waar je een ‘knoop’ van maakt. Leg de bolletjes op een bakplaat, dek af met folie en laat nog ongeveer 1 uur rijzen.
  8. Verwarm intussen de oven op 220 graden. Bestrijk de broodjes met het overgebleven ei en bak ze in 12-15 minuten goudbruin in de oven.

Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.