Amandel-sinaasappelcake

  • 0

We sluiten onze gezonde maand af met een taart (natuurlijk… wat anders?). Niet omdat het zo’n mega gezonde taart is, maar omdat je ook best af en toe taart kunt eten als je gezond bezig wilt zijn. Als je er maar van geniet, dan is een stukje taart (of koek, of chocola) op z’n tijd juist goed voor je!

Als je onze recepten ziet, mag het duidelijk zijn dat we zelf ook nogal van koekjes en taart houden. Een leven zonder al die lekkere dingen lijkt me helemaal niet leuk… 😉 Daarom ben ik wel voorstander van de ’80-20 regel’; als 80 procent van wat je eet goed en gezond is, kun je die 20 procent vullen met dingen die je lekker vindt en die niet zo goed voor je zijn. Dat vind ik wel een mooie regel en zo kan ik deze cake prima af en toe op tafel zetten!

Deze lekker frisse cake is ook nog eens geschikt voor mensen die geen gluten of koemelk kunnen/willen eten. Maar ook als je dat ‘gewoon’ eet, zal de cake niet tegenvallen. Er gaat namelijk amandelmeel in de taart, wat een heel lekkere, notige smaak geeft. Dit meel is alleen nogal prijzig, dus je kunt het ook zelf maken door amandelen fijn te malen in een keukenmachine. Maal het niet te fijn, want de korreltjes geven structuur aan de cake en zorgen voor een lekkere bite.

Gebruik bij voorkeur biologische sinaasappels, omdat je de sinaasappelschil ook gebruikt in dit recept. De schil van niet-biologische sinaasappels kan een waslaagje en/of bestrijdingsmiddelen bevatten, wat je liever niet in je cake (en in je buik) wilt hebben.

Het gaat waarschijnlijk vanzelf, maar vergeet niet van de cake te genieten!

amandelsinaasappelcake

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik van ongeveer 24 cm doorsnee met bakpapier en/of vet deze in (als de cake koemelk-/lactosevrij moet zijn, gebruik dan olie of margarine ipv boter!).
  2. Meng het amandelmeel met de suiker, het zout en het bakpoeder. Voeg één voor één de eieren toe en mix goed.
  3. Rasp de twee sinaasappels en pers daarna het sap eruit. Voeg de rasp en het sap toe aan het eier-amandelmengsel.
  4. Giet (het is vrij vloeibaar) het mengsel in het bakblik en zet 50-60 minuten in de oven.

De bovenkant van de cake kan vrij donkerbruin worden. Vind je dit niet mooi of wil je de cake er extra feestelijk uit laten zien, bestrooi ‘m dan met poedersuiker en geschaafde amandelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.