Rode bietensalade

  • 0

Een paar jaar terug deed ik vrijwilligerswerk op een boerderij in Noorwegen. Het liep tegen het voorjaar en de boer was vastbesloten zijn voorraad van het vorige jaar nog zoveel mogelijk op te maken. Ik kan je vertellen; als je drie weken lang, iedere dag, soms wel 2 keer per dag, bietensalade voorgeschoteld krijgt, dan heb je er snel genoeg van. 

Er is bij terugkomst in Nederland dan ook een bietenloze periode geweest, maar omdat ik bietjes eigenlijk toch wel lekker vind, kwam de salade toch weer af en toe op tafel. Nog steeds met rauwe bietjes en wortel, zoals in Noorwegen, maar óók met extra ingrediënten. Gewoon, omdat het kan 🙂

De salade hieronder is toch wel één van mijn favoriete salades. Snel klaar en met een leuke combinatie van zoet en hartig ineen. Hoewel het geen warme hap is, vind ik het toch een fijn herfstgerecht. Je kunt het zo eten, of er couscous of quinoa bij eten. Een paar lepels geroosterde sesamzaadjes erdoor is ook niet verkeerd.

Rode bietensalade

  1. Schil de rode bietjes en rasp ze grof. Schil eventueel de wortel en rasp deze ook grof. Doe de rasp in een grote kom.
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng de appelstukjes met de rozijnen en de kaneel door het bietenmengsel.
  3. Maak kleine blokjes van de geitenkaas en meng deze ook door de salade.
  4. Voeg ten slotte eventueel nog wat vers sinaasappelsap toe en meng alles door elkaar.

De salade is de volgende dag misschien nog wel lekkerder!

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.